Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση του δικηγόρου κου. Μηλιαράκη στα ερωτήματά μας


Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φοιτητές του ΕΠΟ-ΕΑΠ,

Κατόπιν ερωτημάτων σας σχετικά με τους ποιους θα καλύπτει μια θετική έκβαση της προσφυγής μας και μετά από την ανακοίνωση που κάναμε ως σύλλογος στο ιστολόγιο αλλά και με e-mail, λάβαμε και την γραπτή κατατοπιστική απάντηση στο ερώτημα μας από τον δικηγόρο κο. Μηλιαράκη.   

Το γραπτό ερώτημα στον κο. Μηλιαράκη έθεσε εκ μέρος του ΔΣ, ο πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής κος. Δ. Γιαρμάκος.  Ο κος Μηλιαράκης απαντάει τόσο στο ποιους θα καλύπτει μια θετική απόφαση όσο και στο αν πρέπει ή μπορούν να προσφύγουν φοιτητές του προγράμματος ή εν δυνάμει φοιτητές (αυτοί που κληρώθηκαν φέτος).

Σας παραθέτουμε την επιστολή ως έχει και ελπίζουμε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την κατάσταση των πραγμάτων καθώς και να σας βοηθήσει στις αποφάσεις σας.


Με χαιρετισμούς,
Εκ του ΔΣ


Προς κ. Δημήτριο Γιαρμάκο
Προσωπικά και για τον οικείο Σύλλογο 

Κύριε Γιαρμάκο,


«Οι αποφάσεις γενικώς των Δικαστηρίων ισχύουν μόνο μεταξύ των διαδίκων! Το ουσιαστικό δεδικασμένο δηλαδή, δεσμεύει  μόνο τους διαδίκους. Τούτο πρέπει να είναι απολύτως σαφές. 

Ειδικότερα όσον αφορά τα Διοικητικά Δικαστήρια και το ακυρωτικό δεδικασμένο, η δέσμευση του Κράτους αφορά αυστηρώς μόνο όσους έχουν προσφύγει! Τούτο πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς άρση κάθε παρεξήγησης ή σύγχυσης.

Πρέπει δε να είναι απολύτως σαφές ότι: η δικαίωση της σχετικής προσφυγής (αίτησης ακύρωσης) συνεπάγεται για τον καθένα/καθεμία χωριστά από τους προσφεύγοντες, την έκδοση ατομικών διοικητικών διαπιστωτικών πράξεων. Δηλαδή για τον καθένα/καθεμία θα αναγνωρίζεται (και μόνο γι’ αυτόν/αυτήν) η ιδιότητα-κλάδος-κατηγορία Π.Ε. δυνάμει του ακυρωτικού δεδικασμένου.

Οι προσφυγές (αιτήσεις ακύρωσης) και οι συνέπειες των ακυρωτικών αποφάσεων ειδικώς για την περίπτωσή μας εντάσσονται αυστηρώς στο Δημοσιοϋπαλληλικό Δίκαιο και ειδικότερα αφορούν να μας αναγνωρισθεί μέσω ατομικών διοικητικών διαπιστωτικών πράξεων η ιδιότητά μας ως εκπαιδευτικών λειτουργών επιπέδου Π.Ε. Οι προσφυγές δηλαδή αυτές, ως αιτήσεις ακύρωσης, αφορούν έννομες καταστάσεις δημόσιας υπαλληλίας και η ειδικότητα που απονέμεται, αναγνωρίζεται ΜΟΝΟΝ με το ακυρωτικό δεδικασμένο. Το ακυρωτικό (όμως) δεδικασμένο (επαναλαμβάνεται και πάλι προς αποφυγή παρεξηγήσεων και συγχύσεων), δεσμεύει το Δημόσιο –Κράτος, μόνο σ’ αυτούς που έχουν προσφύγει!
Οι λοιποί που δεν θα έχουν προσφύγει θεωρείται ότι σιωπηρώς έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμα, και ως έχει προεκτεθεί δεν υπάρχει υποχρέωση του Κράτους να τους αναγνωρίσει ως Π.Ε.! 

Ενταύθα επισημειώνεται ότι δικαίωμα προσφυγής εκτός από εμάς τους ήδη πτυχιούχους, έχουν και όσοι ήδη φοιτούν και είναι εν δυνάμει συνάδελφοι, καθόσον από τώρα έχουν προφανές και ενεστώς έννομο συμφέρον για να προσφύγουν. 

Τέλος υπ’ όψιν των συναδέλφων ότι θα υπάρξουν διαφορετικά δικόγραφα, καθόσον σύμφωνα με το άρθρο 25 του πρόσφατου Νόμου 3900/2010 (ΦΕΚ 213/τ.Α/17.12.2010) σε κανένα δικόγραφο δεν μπορούν να προσφεύγουν πάνω από 50 άτομα –διάδικοι. 

Οι προαναφερόμενες διευκρινήσεις γίνονται ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ότι οι συνάδελφοί μας δεν έχουν ενημερωθεί για τις συνέπειες που θα συνεπάγεται μη προσφυγή με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Υ.Γ. Της προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας θα προηγηθεί ειδικό αίτημα με τη μορφή αίτησης οφειλομένης νομίμου ενεργείας!» 



Κύριε Γιαρμάκο,

Ο Σύλλογος είναι καλυμμένος ως προς τους συναδέλφους Σας, καθόσον τους ανακοίνωσε και τους γνωστοποίησε τα προαναφερόμενα.
 
Με τη δημόσια ανακοίνωση των προαναφερομένων ως έχουμε ηθικό και δεοντολογικό καθήκον, έχουμε καταστήσει σαφές ποιοί θα έχουν το δικαίωμα να θεωρηθούν ΠΕ και ποιοί όχι. Έχουμε  δε ξεκαθαρίσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το Κράτος δεν δεσμεύεται για όσους δεν έχουν προσφύγει. Κατόπιν αυτού ο/η καθένας/καθεμία θα είναι υπεύθυνος/νη για τη στάση του/της. 

Ευχαριστώ για την Τιμή που μου κάνετε και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλετε. 

Τις θερμές μου ευχές σ’ όλους Σας για ό,τι καλύτερο!

ΠΕΤΡΟΣ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ