Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ανοιχτή Επιστολή Σωματείου Πτυχιούχων Ευρωπαϊκού πολιτισμού ΕΑΠ 
Επιθυμούμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για το γεγονός της αισθητής μείωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή νέων φοιτητών στο πρόγραμμα "Σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό" του ΕΑΠ, όπως αντανακλάται στο χαμηλό αριθμό αιτήσεων. 

Κρίνουμε αυτή την εξέλιξη ιδιαίτερα σοβαρή για το μέλλον των φοιτητών και των αποφοίτων ΕΠΟ, καθώς και για τη μελλοντική βιωσιμότητα του προγράμματος, αφού καταδεικνύει την άμεση αναγκαιότητα παρέμβασης και ριζικών μεταρρυθμίσεων στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται από το 2000, υπήρξε καινοτόμο, και έχει αποτελέσει παράθυρο στη γνώση και στην ακαδημαϊκή εξέλιξη πολλών αποφοίτων του.

Θεωρούμε πως βασικό κριτήριο για τη χαμηλή ζήτηση αποτελεί η ανυπαρξία επαγγελματικών δικαιωμάτων και η μη απόδοση κωδικού κατηγορίας ΠΕ, παρά τον αδιάλειπτο αγώνα του Συλλόγου Πτυχιούχων πλέον των 10 ετών προς αυτή την κατεύθυνση και την κατάκτηση του Προεδρικού Διατάγματος 66/2009 που ανοίγει το δρόμο στην εκπαίδευση και σε άλλες θέσεις πολιτισμού για τους αποφοίτους μας.  

Εκφράζοντας την εμπιστοσύνη μας τόσο στην Κοσμητεία όσο και στον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ κ.Καρδάση, ο οποίος μέχρι σήμερα  έχει επιδείξει προσωπικά πραγματικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο μας, κάνουμε έκκληση για μεταρρύθμιση και όχι κατάργηση ενός προγράμματος σπουδών που πραγματικά έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική εκπαίδευση. 
Παρακαλούμε να εξετάσετε ενδελεχώς αυτό το ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας και να προχωρήσετε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να εκσυγχρονιστεί το πρόγραμμα ΕΠΟ και να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα το οποίο πλήττει το κύρος του ΕΠΟ αλλά και του ΕΑΠ γενικότερα. 

Όπως και στο παρελθόν, είμαστε στη διάθεσή σας για κατάθεση απόψεων και συγκεκριμένων προτάσεων και δηλώνουμε παρόντες σε άνοιγμα βήματος διαλόγου προς αποφυγήν της απόλυτης απαξίωσης και εξάλειψης του προγράμματος σπουδών ΕΠΟ.

Με τιμή 
Σωματείο Πτυχιούχων Ευρωπαϊκού πολιτισμού
Ιωάννα Ταγάρα - Πρόεδρος